Alla som följt MMA sedan Prides dagar och K-1 under sina glansår känner till Bob Sapp. Den mycket muskulösa Sapp, som en gång var en lovande amerikansk fotbollsspelare, inledde sin MMA- och kickboxningskarriär 2002 och var under några en respekterad fighter som tidigt gjorde bra resultat och bedömdes ha stor utvecklingspotential. Men detta förändrades markant med åren och idag är Bob Sapp något av ett skämt bland MMA-fans för sina märkliga läggmatcher.

I sin tredje MMA-match 2002 var Bob Sapp nära att slå ut “Minotauro” Noguiera som då var en av världens bästa tungviktare men förlorade genom en ‘armbar’. I sin tredje och fjärde kickboxningsmatch knockade han Ernesto Hoost, en av världens bästa kickboxare genom tiderna. Men allt det förändrades i grunden och Bob Sapp är sedan länge en fighter med en helt annan inställning till idrotten än vad vi är vana vid att se. Lite fakta svart på vitt. Av sina senaste 17 MMA-matcher har han förlorat 16. alla utom en i första ronden (i en av förlusterna stod svensken Jörgen Kruth för motståndet). Endast fyra av förlustmatcherna har varat i längre än två minuter. Flera gånger har domslutet varit ‘submission by punches’ vilket betyder att han gett upp på eget bevåg innan domaren ingripit. Trots sin makabra förlust-svit (artikelförfattaren tror sig nästan själv ha en chans att besegra honom) har Sapp kunnat fortsätta åka världen över och plocka upp checkar för ingenting; han har fortfarande ett namnvärde och det finns alltjämt publik som vill se honom.

2012 blev Sapp intervjuad i The MMA Hour och fick frågan om han lägger sig i sina matcher. Han svarade nej på detta men indirekt var svaret ett annat. Han beskrev sig som en affärsman som gör vad han kan för att överleva i en tuff ekonomisk verklighet. Att riskera hälsan genom hårt kämpande i ringen för dålig betalning är, menade han, inte det bästa affärsbeslutet. “Will I go into that ring and receive large amounts of damage for small paychecks? No,” Och vidare beskrev han hur kriteriet för att en fight ska vara lyckosam är pengarna den inbringar: “How do I judge whether I have a successful fight? Success is judged by the measure of improvement. The measure of improvement in business is money.”

Sapp gick sin senaste MMA-match så sent som den 2 juli i år efter ett tre års uppehåll. Han förlorade efter 36 sekunder mot en helt okänd kines. Se nedan och bedöm själva om Sapp beter sig som en riktig fighter eller om han jobbar enligt ovan nämnda affärsmodell.

 

 

KOMMENTARER