Alexander Gustafsson vann sin återkomst i helgens Fight Night-gala i Hamburg där han besegrade Jan Blachowicz med 30-27 hos samtliga domare, något han har sina fint tajmade nertagningar att tacka för. Gustafsson såg något tentativ ut i inledningen av första ronden och förlorade fler slagväxlingar än han vann. Detta faktum är inget jag tycker att man ska dra för stora växlar av; att en fighter är försiktig som inte gjort en match på elva månader är inte så konstigt. Att han valde att ta ner sin motståndare var heller inte, om nu en och annan pessimist inbillar sig det, någon följd av att han skulle ha känt av att han hade det svårt stående. Nej, han minimerade bara oddsen för att förlora, vilket varje fighter borde göra i varje match. En seger är en seger och nu är frågan: vad kommer härnäst.

Alla kan vi väl vara överens om att Gustafsson inte omedelbart efter sin comeback-match borde möta någon av topp-trion i världen, Daniel Cormier, Anthony Johnson och Jon Jones. Jag är osäker på om Alex vill det och jag är övertygad om att UFC inte vill det. UFC vill med all sannolikhet bygga upp haussen kring Alex ytterligare inför ett returmöte mot någon av dessa, som alla besegrat honom.

Vad gäller topp-trions närmaste framtid ser det ut som att Johnson står på kö för att möta interim-mästaren Cormier efter sin brutala knock av Glover TexeiraUFC 202. Jon Jones inväntar ett förhör för sitt dopingbrott, och vad det verkar är utsikterna goda för att han ska få ett straff på sex månader istället för två år, vilket ju skulle innebära att han kan göra comeback redan i vinter. Men förutsatt att Jones får ett kortare straff och inte väntar alltför länge med sin återkomst, tror jag inte att han kommer att möta Alex. Det är mer sannolikt att han ställs mot mästaren, vilken rimligtvis är Cormier eller Johnson.

Vem blir då Gustafsson nästa utmaning? Det blir helt säkert någon i topp-10. Jag undrar om inte Ryan Bader, som otäckt knockade Ilir Latifi på samma gala där vi såg Gustafsson, är det bästa valet. Bader ligger två platser efter Gustafsson på UFC:s ranking (rankingen har inte uppdaterats efter Texeiras förlust, som är rankad däremellan), båda kommer från en vinst och deras respektive senaste match skedde uppenbarligen samtidigt.

Utöver Bader ser jag bara två rimliga alternativ just nu, två fighters tillräckligt bra och med tillräcklig tyngd för att en vinst ska fortsätta återuppbygga intresset för ett returmöte med någon ur topp-trion och en eventuell titelmatch: Teixera eller Ovince St. Preux. Teixera blev knockad senast (och UFC gillar vanligtvis inte att para en vinnare mot en förlorare) men det är fortfarande en möjlig match; Teixera är en respekterad fighter och att knockas brutalt av Johnson hör ju nästan till normen numera. Det andra alternativet är St. Preux, men det förutsätter att han vinner sin kommande match mot Jimi ManuwaUFC 204. En övertygande seger mot någondera skulle kunna vara tillräcklig för att ge Gustafsson en tredje titelmatch. Åtminstone har han fullföljt sin del av avtalet; hur saker fortlöper i matchningarna mellan topp-trion kan vi ju inte veta.

 

KOMMENTARER