MMA-ikonen Kimbo Slice, egentligen Kevin Ferguson, dog i juni, 42 år gammal. Det visade sig att han hade hjärtproblem. Några dagar tidigare hade han sökt upp vården med magsmärtor, andningsbesvär och yrsel. Då han dog förberedde man för att förflytta honom till ett sjukhus där han skulle placeras i en kö för att få ett nytt hjärta. Men det var försent.

Slice bortgång var en sorg för många. Han nådde stor popularitet genom ett antal “street fighting”-videos som släpptes på Youtube då mediet fortfarande var nytt; han var en av den virala videons första superstjärnor. Många har nog mest fascinerats av matcherna och inte tänkt på att dessa inte bara var ett sätt för en fighter att utmana sig själv och få kickar; det stod mycket pengar på spel. Kimbos team och motståndarens dito sägs ha fått hosta upp 10 000 dollar vardera som insats.

2005 började Slice träna på ett MMA-gym med syftet att bli bättre på dessa bakgårds-matcher men blev intresserad av MMA och började tävla professionellt 2007. Två år senare var han med i The Ultimate Fighter, 2010 i UFC och 2015 återvände han till Bellator efter en tid i proffsboxningen. Slice saknade definitivt inte talang men han hade en särskild betydelse i det att han starkt bidrog till UFC:s ökade popularitet. Han var en man av folket som publiken kunde följa från Youtube-klipp till oktagonen och den stora världen. Slice hade en slags naturlig karisma och var som någon sagt en ‘gentle giant’.

Nedan hedrar vi Kimbo genom att presentera tre Youtube-klipp från Slice dagar som bakgårds-fighter. Först matchen som gjorde Kimbo berömd och sedan två populära knockouts.

“Kimbo”, som den Bahamas-ättade Ferguson kallades för, fick sitt andra smeknamn “Slice” genom den första slagsmåls-videon, där han mötte “Big D” som han åsamkade ett stort sår över höger öga, som om huden däromkring blivit ‘skivad’. Här är matchen:

I matchen mot “Dreads” slår han ut denne med en ‘uppercut’ som genast golvar motståndaren och som skulle rubriceras som en KO om matchen varit sanktionerad.

Mot *Chico Grande” får han in några hårda slag och motståndaren låter sittande “domaren” räkna ut honom (till tio liksom i boxning). Detta anses vara en av de mest “tekniska” matcher Kimbo och en motståndare gjort på streetfight-nivå. Hur mycket nu det säger.

Kimbo Slice sörjs närmast av flickvän och sex barn, som han kunnat hjälpa till college med pengar han dragit in på sina matcher.

KOMMENTARER