Jon Jones står anklagad för ett dopingbrott som kan ge två års avstängning och har gjort sig själv och UFC en stor otjänst genom att ta förbjudna medel. Men vi ska vara försiktiga med att kalla Jones för en fuskare eller att avfärda honom som ett hopplöst fall.

Jon Jones historia av dåliga beslut och tveksamt agerande i privatlivet är känd vid det här laget: han har däribland tagit kokain och kört rattfull vid upprepade tillfällen. Och hans personlighet har vidare inte helt och fullt gått hem hos UFC-publiken. När “Bones” testade positivt och försvann från UFC 200 blev säkert besvikelsen stor hos många. Det fanns nog de som hoppats att han gjort upp med sin historia och gått vidare efter avstängningen i samband med att han körde på en gravid kvinna. Istället fick man vad man upplevde som ännu ett exempel – eller till och med det slutliga beviset – på Jones oförbätterlighet.

Jag kan naturligtvis förstå besvikelsen. Den är självklar. Men jag tycker samtidigt att vi gällande den här saken ska försöka visa lite förståelse för Jones. Sedan UFC inledde samarbetet med USADA i juli 2015 har ett flertal fighters åkt dit för olika substanser och flera av dessa har på pappret en relativt sett ganska obetydlig fysisk verkan. USADA har inte bara inneburit fler tester för UFC:s atleter utan ett stort antal förbjudna substanser, varav somliga är tämligen oskyldiga.

När det gäller fallet Jones, som åkte dit för östrogenblockerare, är jag inne på Dana Whites linje: “Listen, I’m not the biggest Jon Jones fan right now, but I truly believe that he did take a supplement that had (banned) stuff in it, and it wasn’t intentional,” Jones säger (föga förvånande) samma sak i ett twitter-inlägg från den 18 juli. “Im a victim of my own ignorance & yes this could’ve been prevented”.

Men jag tycker att det är ganska rimligt att tro på Jones. Varför skulle han riskera två års avstängning (som är det rekommenderade straffet vid en vanlig doping-förseelse) för den här substansen? Nej, felet ligger att han inte varit tillräckligt vaksam på vad han tagit. Och medan en sån försummelse naturligtvis inte är okej när så många ekonomiska och känslomässiga intressen investerats i en match, är det samtidigt ett misstag som inte riktigt ligger i jämnhöjd med andra saker Jones gjort.

Jag menar att det Jones gjort den här gången är något som skulle kunna hända (och har hänt) flera andra fighters med oklanderliga rykten. Och det lär fortsätta hända fighters tills de lärt sig hur viktigt det är att ha koll på vad som är förbjudet.

KOMMENTARER

  • Brown pride

    Nu drar jag aldrig in fighters livsstil i octagonen, därav blir man inte så jäkla dömande i vad dem gör. Men jag kan förstå varför vissa fans gör det o helt plötsligt hatar man vissa personer i sporten för hur dem lever o inte hur dem fightas. Det jag däremot kan störa mig på är att journalister på den svenska mmascenen har just en sån underton när det gäller vissa fighters, dem väljer att lyfta den som passar dem bäst och är sällan objektiv i dem fallen. Därav tycker jag den artikeln är intressan och har läst era flesta artiklar. Tycker ni håller ( idagsläget) en väldigt hög standard på er hemsida, sättet ni skriver på och framför allt att ni är objektiva. Kan förstå att Sveriges mmascen är liten iallafall mediemässig, och precis som allt annat är det jobbigt i början. Men jag hoppas att ni fortsätter i samma takt, även om jag bevandra mig in på dem andra sajterna så är ni om inte ett snäpp så två snäpp bättre än dem- så fortsätt 😄