Jag spekulerade för ett tag sen om vem som borde bli Alexander Gustafssons kommande motståndare. I artikeln föreslog jag Ryan Bader eller Ovince St-Preux, två motståndare som båda hör till topp 10 på UFC:s ranking. Jag tyckte att dessa fighters, särskilt Bader, var de enda rimliga alternativen. Gustafssons kommande motståndare – det står ju nu klart att han ska möta Antonio Rogério Nogueira UFC Fight Night 100 i november – hade flugit under min radar. Och det finns skäl till det. Han är visserligen rankad nia i viktklassen och kommer från en seger, men man kan absolut argumentera för att inte ha honom på en topp 10-lista och han är 3-4 i sina senaste sju matcher.

Men vid närmare eftertanke är det en bra match för Gustafsson. 40-årige Nogueira är ett ganska stort namn (även om han inte är lika stor som hans pensionerade tvillingbror) som kommer att föra Gustafsson närmare en ny titelmatch, samtidigt som svensken med ännu en seger fortsätter att bygga upp sitt självförtroende inför kommande, större utmaningar. Nogueira utgör dessutom som jag ser det inte något större hot. Med det menar jag inte att underskatta honom, det visar mer vilket förtroende jag har för Alex. Nogueira är en bra, teknisk och meriterad boxare men han är mycket långsammare än Alex och inget KO-hot – åtminstone inte i Anthony “Rumble” Johnsons klass. Och i de tyngre viktklasserna är det viktigt nog, att i någon mån slippa motståndare som kan explodera och knocka ut en med lite flyt. På mattan har han förstås farlig BJJ men han är knappast en specialist på nedtagningar, Gustafsson är dessutom duktig på att inte bli nedtagen.

Så jag välkomnar mötet. Dessutom bra, tror jag, att Alex så snart ska gå en ny match så att han kommer in i vad det innebär att slåss i oktagonen, han såg ju inledningsvis lite tentativ ut i sin match mot Jan Blachowicz i september.

KOMMENTARER