Tungviktsfightern Roy Nelson använde sig under inledningen av sin karriär inte mycket av sina händer, han föredrog att ta ner sin motståndare och använda sin jiu-jitsu, som var välutvecklad redan då han gick sin första MMA-match 2004; fyra av hans första sex vinster kom genom ‘submissions’. Det var inte förrän i sin åttonde match mot Vince Lucero i IFL då han vann på knockout som han började förstå sin naturliga slagstyrka. “I was just throwing punches and happened to knock somebody out. I just realized then that it was easier to knock somebody out than to take them down.”

Sedan dess har “Big Country” i huvudsak lutat sig mot sin knockout-förmåga där han framförallt använder sig av sin ‘overhand right’ som när den träffar är ohyggligt kraftfull. Många har menat att han förlitat sig för mycket till detta fruktansvärda vapen och därför inte jobbat på att bredda sin repertoar; han har därför tett sig monoton och förutsägbar mot de allra bästa i UFC:s tungviktsklass. På sina senaste fem matcher har han inte svarat för någon knockout och förlorat fyra av dem; många tror att han har sina bästa dagar bakom sig. Men historien visar att när slaget väl landar är det mäktigt. Att han är byggd som en michelin-gubbe och ändå har denna otroliga kraft adderar något till det hela och har ju också gjort honom till en hjälte hos många. Hans tre mest övertygande KO:s följer nedan, i kronologisk ordning (knockouten mot Brendan Schaub 2009 skulle också ha varit med på listan om jag hittat en lämplig video på det). Fram med popcornen och njut!

1. Nelson vs Dave Herman, 2012.
Efter blott 51 sekunder är matchen över. Nelson har träffat med sin ‘overhand right’ och resten är en formalitet.

 

2. Nelson vs Kongo, 2013.
Nelsons ‘overhand right’ släcker genast lyset på Kongo. Det är en match mellan två diametrala fysiska uppenbarelser. Nelson med sin snabbmats-kropp mot Kongo med sin perfekt uthuggna muskulatur. Men döm inte hunden efter sitt hår!

 

3. Nelson vs Noguiera, 2014.
Åter igen specialvapnet som prickar rätt och legenden Minotauro, som gått i pension, faller som en kägla.

KOMMENTARER