Travis Brownes tränare Edmond Tarverdyan skrek och gapade på sin adept under dennes match mot Fabricio Werdum UFC 203, han tappade rösten under matchen och fick till sist också en stadig spark av Werdum i bröstet för att han fortsatte att gapa på denne efter matchen. Han kallade mellan ronderna Werdum för ett barn, sa att Browne är mycket bättre och att han skulle gå in och vinna detta. Samtidigt som det var tydligt att Werdum vann ronderna. Han betedde sig i mina ögon väldigt oprofessionellt. Inte för att han skrek och peppade, utan för att det var det enda han gjorde. Jag är helt övertygad om att pep-snacket är bra före som under matchen. Allt som kan vrida ur det sista unset av stridsmoral i en sport som kräver så mycket hjärta av sina utövare är bra. Men när en fighter tydligt är på väg att förlora måste en tränare ibland kliva in mer i handlingen och bidra till att ändra matchbilden.

En fighter kan ofta inte själv avgöra vad som bör förändras under en match om matchbilden inte är önskvärd, ofta vet han eller hon inte ens ställningen i matcher som utifrån framstår som glasklart ensidiga. Vid flera tillfällen, har post-intervjuer lärt oss, har fighters upplevt att dem vunnit när de förlorat klart. Minuten mellan ronderna kan med andra ord vara ett fönster för att ändra matchbilden till den förlorande atletens fördel. För att ta ett hyfsat färskt exempel minns jag hur Frank Mir av sin tränare invaggades i föreställningen att han vann på poäng mot Andrei ArlovskiUFC 191, och därför inte var lika proaktiv i den tredje ronden som han hade behövt vara. Han fortsatte att vara passiv och litade på att hans få kontringsslag var tillräckligt för att bärga segern. Han sa efteråt att han trodde att han vunnit och ville ha en returmatch som han naturligtvis inte fick.

Jag säger inte att det vanligen har någon större betydelse vad tränaren säger mellan ronderna. Det tror jag inte. En fighter, föreställer jag mig, befinner sig i sin egen värld och dimension. Men jag säger att tränaren, vid de tillfällen då han ser något hans adept bör ändra, måste uttrycka det tydligare. Det kan i vissa fall, om fightern är lyhörd, vara avgörande för utgången. Att hantera det hela som Tarverdyan är inget annat än bedrövligt.

 

KOMMENTARER